1974528.jpg

Olin tänään Vaikuta valinnoilla -tilaisuudessa, jossa puhuttiin energian säästämisestä niin yksilön kuin Nokian kaupunginkin kannalta. Nokian KD:llä oli siellä pöytä, jossa esittelin Kotiäidin energiansäästövinkkejä. Varsinaisessa tilaisuudessa oli aluksi Nokian kaupungin hallinnosta ihmisiä kertomassa esimerkiksi nokialaisesta katuvalaistuksesta ja energiatehokkuussopimuksesta. Tilaisuuden päätti Ympäristötietokeskus Moreeniasta ympäristöneuvoja Terttu Viteli, ja hän kertoi siitä, miten arjen pienillä valinnoilla voi säästää energiaa.

Kotiin tultuani satuin vauvaa imetellessäni katsomaan Ylen Hullua juttua, jossa puhuttiin juurikin aiheeseen liittyen. Tässä tämän jakson esittely lainattuna suoraan ohjelman nettisivuilta (http://ohjelmat.yle.fi/hullu_juttu/etusivu): Ilmastonmuutos löi niin sanotusti läpi ja teki ekokuluttamisesta taas massojen harrastuksen, vuosien hiljaiselon jälkeen. Torjutaanko napojen sulaminen ostamalla ekovessapaperia ja tankkaamalla uutta diesel-autoa? Vai sumentaako ekoiluvillitys meitä näkemästä, että todelliseen torjuntavoittoon tarvitaan paljon järeämpiä toimia kuin yksilöiden kulutusvalinnat?

Nyt pyörittelen mielessäni ristiriitaa. Vaikuta valinnoilla -tilaisuus keskittyi pitkälti yksilötason vaikuttamiseen, etenkin Terttu Vitelin osuus ja myös minun oma kotikutoinen vinkkilistani. Muutkin alustajat pysyttelivät lähinnä kotikaupunkimme pienessä mittakaavassa. Tv:n Hullu juttu esitteli myös ensin asiaa tältä näkökantilta, mutta loppukaneetiksi haastateltiin Helsingin Kauppakorkeakoulun professoria (nimeä en nyt löytänyt mistään!), joka antoi selväsanaisesti ymmärtää, että yksilön valinnoilla ei ole juurikaan merkitystä, vaan suuremmilla, poliittisilla valinnoilla. Mitämitä! Ovatko kaikki pienet teot turhia?

Minun käsitykseni on se, että tärkein tekijä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on se, miten pallomme valtiot sekä kaikkein suurimmat yritykset toimivat. Mutta toisaalta, maasta se pienikin ponnistaa, ja jokaisen ihmisen oma asenne ja päivittäinen käyttäytyminen määrittävät myös sen, mihin suuntaan suuremmissa yhteyksissä mennään. Kaupunginvaltuusto voisi olla juuri seuraava askel kohti vihreitä, kestäviä ja maapalloa säästäviä poliittisia valintoja.

Minä itse tahtoisin opettaa lapsilleni mahdollisimman luontoystävällisen ja energiaasäästävän mallin elämiseen. Tänäänkin Vaikuta valinnoilla -tilaisuudessa opin taas pieniä uusia asioita, joita aion kokeilla myös arkipäivän elämässä täällä kotona. Tärkeä asia luontoystävällisyyden lisäksi on myös rahan säästäminen, mikä saattaakin olla avainkysymys monessa perheessä tulevassa taloudellisessa tilanteessa.

Tässä vielä, rikkana rokassa, Kotiäidin energiansäästövinkkejä, jotka siis perustuvat käytännön kokemukseen!

  • Suosi suomalaista ja lähellä tuotettua. (Tarjoilin linnavuorelaisia oman maan porkkanoita.)
  • Käytä kestoa. (Vaipat ja siteet ovat tuhat kertaa mukavampia kuin muoviset kilpakumppaninsa, ja lisäksi usein tosi kivan näköisiä iloisissa kuoseissaan. Ne voi pestä muun 60 asteen pyykin joukossa - täysiä koneellisia.)
  • Kierrätä. (Meillä on otettu esimerkiksi vanhat margariinirasiat säilöntään, sillä ne kestävät konepesun, pakastuksen sekä mikrokuumennuksen. Lisäksi puhkikuluneet vaatteet pääsevät vielä uusiokäyttöön "kestotalouspaperina", sillä talouspaperia jos mitä pikkulapsiperheessä kuluu liikaa... Kiitos näistä vinkeistä Hannamari-ystävälleni!)
  • Tee suurempi määrä ruokaa kerralla, pääset yhdellä uuninlämmityksellä. Jäähdytä nopeasti kylmähauteessa ja pakasta kiireisten päivien varalle.
  • Villasukat jalkaan ja huoneilma terveellisen viileäksi (21 astetta riittää).
  • Sammuta turhat valot ja sähkölaitteet - opeta myös lapsille (tässä auttaa esimerkiksi jatkojohto, jossa on kytkin, jota napsauttamalla saa esimerkiksi kaikki olohuoneen viihdelaitteet pois herätevirrasta).
  • Organisoi kuten kotiäiti vain osaa, ja hoida yhdellä autonkäynnistämisellä mahdollisimman monta asiaa samalla ajolla.