Tänään ajattelin kirjoittaa lyhykäisesti näkemykseni nokialaisen politiikan kuumista perunoista - asioista, jotka täällä puhuttavat ja joista kysytään jok'ikisessä vaalitentissä ja -paneelissa tässä kaupungissa.

Korostan, että esitän mielipiteeni kyseisiin asioihin tämänhetkisten tietojeni valossa. En ole Nokialla päättävissä elimissä istunut, joten en ole joutunut kaivelemaan asioista sen enempää tietoa kuin kukaan muukaan rivikaupunkilainen. Ja todentotta, jos valtuustoon tässä mentäisiin, täytyisi päätöksenteon tueksi lukea, kysellä ja etsiä tietoa, tutkimusta, vaikutuksia, näkemyksiä.

Keskuspuhdistamo
Nokialle on suunniteltu suurta pirkanmaalaista jätevedenpuhdistuskeskusta, jonka purkuputki laskisi matalaan Kuloveteen. Tähän mielipiteeni on luonnollisesti jyrkkä ei, sillä tuohon pieneen järveen ei missään nimessä voida ottaa jättimäisen alueen ihmisten likavesiä! Jäteveden puhdistus tulee hoitaa hajautetusti, jolloin myöskään riski "jos (ja kun) jotain tapahtuu" ei kaadu minkään yksittäisen pienen alueen niskaan. Luulisi myös nykyisen kehittyneen teknologian aikana löytyvän muitakin keinoja, kuin päästää likavedet asuttuihin siurolaisrantoihin?

Nokiareena
Ajatus suuresta nokialaisesta monitoimihallista tuntuu hyvältä! Jos Nokiareena todella tarjoaisi liikuntamahdollisuuksia, konsertteja, tapahtumia ja elämyksiä suurelle osalle kaupunkilaisista, se on kannatettava ajatus. Tällä hetkellä hallia suunnitellaan yksityisellä rahoituksella, mikä onkin mielestäni tärkeää, sillä halli on sen suuruusluokan bisnes, että kaupunki ei voi sellaisia rahoja irroittaa riskeeraamatta kaupunkilaisten peruspalveluita. Mielestäni Nokiareena on hyvä idea myös siksi, että se toisi kaupunkiin niin uusia työpaikkoja kuin lisää matkailutulojakin.

Iso ongelma on kuitenkin Nokiareenan suunniteltu sijainti. Keskusurheilukentän tietämille jättihalli ei mielestäni sovi esimerkiksi ympäristöseikkojen, liikenteen eikä paikoituksen vuoksi. Ymmärtääkseni esimerkiksi lähempänä Turuntietä on hallille joutilaampia ja parempia paikkoja, jo ajatellen muistakin kaupungeista areenan tapahtumiin tulevia ihmisiä, mutta myös huomioonottaen urheilukentän tienoon nykyiset asukkaat, vanhainkodin, tiestön yms.

Kirjasto
Uusi kirjasto vai vahan remppa - siinäpä pulma? Itse olen viihtynyt kirjastoissa jo kouluikäisestä saakka, joten toki olisin sen kannalla, että kaupungissa olisi hieno iso kirjasto, jossa olisi monipuolisten kirjaosastojen lisäksi musiikkia, taidetta, luentoja, nuorisotila, kahvila ja tietenkin suuri määrä nettipäätteitä kaupungin asukkaiden käytössä. Eri asia on, mistä tähän saadaan rahat?

Itse en ole Nokian pääkirjastossa käynyt kuin pari kertaa, sillä Linnavuoren sivukirjastossa saa niin luksusluokan palvelua, että jos sattuu puoliääneenkin pohtimaan tahtovansa tietoa vaikkapa puoliverisen ratsuhevosen sairaskengityksen erityispiirteistä, niin johan seuraavalla kirjastokäynnillä on muualta tilattuna useampi opus aiheesta! =) Näinollen en ihan tarkkaan tiedä pääkirjaston tilannetta, mutta tältä näppituntumalta heittäisin, että pidemmällä tähtäimellä uusi kirjasto olisi parempi satsaus kuin vanhan remontointi ja laajennus.

Vesikriisi
Perjantaina 30.11.2007 olimme juuri kotiutuneet vastasyntyneen vauvan kanssa synnytyslaitokselta, kun tieto käyttökelvottomasta vedestä saavutti meidät, kiertoteitä tietenkin. Kyllä silloin tuli muutaman kerran ajateltua, kuinka tärkeä se puhdas vesi onkaan! Lopulta kuitenkin ymmärsimme, että Linnavuoren vesi tulee Hämeenkyrön puolelta, joten olimme kuitenkin saastuneen alueen ulkopuolella. Tämä ei tietenkään vähentänyt huolta sairastuneista nokialaisista ystävistä ja tuttavista.

Nyt vesikriisi on ollutta ja mennyttä, vaikkakin seurauksista vielä kärsitäänkin niin yleisellä kuin yksittäisten ihmistenkin tasolla. En kuitenkaan ole ihan ymmärtänyt, miksi joidenkin ihmisten päätehtävä tuossa kevään mittään oli metsästää syyllisten päänahkoja. Tottakai syitä tapahtuneelle on selvitettävä, mutta mielestäni ajojahti oli asiatonta, eikä myöskään millään lailla tuonut parannusta asioiden tilaan. Suurten (ja pienempienkin) kriisien jälkeen on osattava suunnata katse tulevaisuuteen ja puhallettava yhteen hiileen, jotta kardinaalimunauksilta vältyttäisiin.

Päivähoito
Haluaisin tähän asiaan vielä ottaa kantaa, koska olen lempilapseni Nokia-lisän kimpussa jo puhissut aina lehtien palstoja myöten. Vaikka olenkin avoimesti pienten lasten kotihoidon kannattaja, ymmärrän kuitenkin lasten kasvavan nopeasti ja vanhempien töihinmenon olevan suurimmassa osassa perheitä ajankohtaista ennemmin tai myöhemmin. Jokainen varmasti haluaa, että päivähoito olisi turvallista, virikkeellistä ja siihen liittyvät käytännöt mahdollisimman helppoja.

Nokialle muuttaa jatkuvalla syötöllä uusia lapsiperheitä ja monessa osassa kaupunkia päivähoitopalvelut (ja monet muutkin lapsiperheille tarkoitetut palvelut) laahaavat surkeasti jäljessä. Nokia-lisän lisäksi tarvitaan ehdottomasti uusia perhepäivähoitajia ja päiväkoteja tilannetta helpottamaan, jotta perheillä olisi valinnanvaraa - mielellään järkevän etäisyyden päässä kodistaan. Jo päivähoitolakiin vedoten kaupungilla ei ole mahdollisuutta tarjota "eioota" tai soitella päivähoitopaikan hakijoille, että "eikö nyt joku mummu voisi hoitaa..."