Tässä hetki sitten Nokian Uutisten mielipidepalstalle lähettämäni teksti minulle ah niin tärkeästä Nokia-lisästä. Sain viikko sitten asiaan liittyvän kyselylomakkeen postissa ja siitä paljastui heti muutama karmaiseva yksityiskohta, sitten kuulin lisää huonoja uutisia tiistai-illan keskustelutilaisuudessa (aihe: Lasten päivä- ja kotihoito, siellä keskusteluissa kävi ilmi mm. että jotkut Nokia-lisällä ratsastavat ryhmittymät kehtaavat vaatia lisään tulorajoja) uudenuutukaisella Kartanon päiväkodilla ja kaupan päälle vielä uutinen keskiviikon NU:ssa (kaupunginhallitus ei tehnyt vielä päätöstä Nokia-lisästä, vaan asiaa lykätään taas kenties sopivasti vaalien yli, jotta se voidaan unohtaa).

Tällaisia olen viimeisen viikon ajan päässäni pyöritelyt yön pimeinä tunteina vauvaa imetellessäni:

Kunnallisvaalien lähestyessä on selvää, että tietyt kuumat perunat nousevat keskustelunaiheiksi. Kotihoidossa olevien lasten perheille tarkoitetulla Nokia-lisällä pallotteleminen menee kuitenkin jo kohta mauttomuuden puolelle.

Tuoreimpana esimerkkinä kaupunginhallituksen tökerö päätös lykätä Nokia-lisästä päättämistä. Onko tässä kyse siitä, että Nokia-lisästä saa puhua mielinmäärin ennen vaaleja, mutta päätöksen tekoa lykätään vaalien yli, jolloin lisäasia voidaan taas haudata seuraavaksi neljäksi vuodeksi?

Itse ehkä hieman sinisilmäisesti vielä jaksan uskoa siihen, että jonain päivänä Nokia-lisä vielä tulee. Murheenkryyneinä lisän suhteen ovat kuitenkin mielivaltaiset ja perusteettomat rajoitukset lisän saamiselle. Käsittämätöntä, että lisän ajatellaan mahdollistavan jollekulle helppoa rikastumista kotona ollen! Tätä pelkäävät voin toivottaa tervetulleiksi vaikkapa meille katsomaan, kuinka helppoa onkaan hoitaa neljää alle kouluikäistä lasta pitkiä päiviä. Voin myös näyttää tilitietoni hoitorahan maksun jälkeisenä päivänä, kun olen maksanut pari laskua. Ei, rikastumaan tässä ei pääse, paitsi ehkä henkisesti, sillä toisaalta mikä onkaan antoisampaa kuin saada touhuta omien lasten kanssa arjen pyörteissä. Kahta samanlaista päivää ei ole!

Ikäväksi yllätyksekseni löysin Nokia-lisän tarvetta kartoittavasta kyselylapusta kuin retorisena mainintana reunaehtoja lisän saamiselle. Lyhykäisyydessän perusteet ovat ne, että kotona alle 3-vuotiasta hoitavan on oltava joko hoitovapaalla töistä, keskeyttänyt opintonsa tai yrityksen toiminnan tai ollut työttömänä ennen äitiyslomaa. Tahtoisin todella vastauksen kysymykseen, mitä näillä rajoituksilla haetaan? Keitä tässä yritetään rajata ulos lisänsaajista? Miksi?

Otan esimerkiksi oman tilanteeni. Jäin ensimmäiselle äitiysvapaalle keväällä 2002 opiskellessani yliopistossa aivan loppusuoralla, ja tämän jälkeen olen ollut vuorotellen minimiäitiysrahalla ja kotihoidontuen hoitorahalla. En siis keskeyttänyt virallisesti opintojani, vaan tein iltaisin miehen ollessa kotona lasten kanssa gradun ja valmistuin yliopistosta. Opintotukea en ole kotiäitiaikanani saanut. Kiitokseksi tästä minutkin rajattaisiin pois Nokia-lisän saajista joillakin tuulesta temmatuilla perusteilla.

Perusteissa mainitaan myös, että "Nokia-lisää ei maksettaisi, jos lasta hoitava henkilö on kotona muusta syystä." En pitkän miettimisenkään jälkeen keksinyt mistä ihmeen muusta syystä sitä oltaisiin kotona Kelan hoitorahalla, kuin siitä, että halutaan hoitaa omat lapset kotona sen kallisarvoisen ajan, kun he ovat ihan pieniä. Kelpaako tämä syyksi?

Edelleen myös jankutetaan, että Nokia-lisä ei vähentäisi hoitopaikkojen tarvetta. Tottakai se vähentäisi, sehän tarjoaisi monille perheille mahdollisuuden venyttää lapsen kotihoitoaikaa edes muutamalla kuukaudella. Jokainen näistä kuukausista on säästöä kaupungille joka tapauksessa, vaikka Nokia-lisää maksettaisiinkin. Puhumattakaan tilanteesta, jolloin yhä enenevissä määrin tiukentuvassa taloudellisessa tilanteessa on nyt kotihoidossa olevia lapsia vietävä hoitoon, jolloin tarvitaan aina uusi hoitopaikka - henkilökuntaa, tilat, piha, ruokaa, leluja jne.

Ennen kuin toivottavasti pian tehtävää päätöstä Nokia-lisän tulemisesta tehdään, on nämä lisän saamisen perusteet muutettava ehdottomasti samoiksi, mitä Kelalla on kotihoidontuen saamiseen. Mitään lisäperusteita ei tarvita rajaamaan lisänsaajista pois epätasa-arvoisesti keksittyä joukkoa ahkeria lähes köyhysrajalla eläviä kotivanhempia!