Vierailin tänään Emäkosken koulun valipaneelissa, joka järjestettiin yhdeksäsluokkalaisille yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemapäivään liittyen. Paneelissa oli mukana kahdeksan ehdokasta eri puolueista ja keskustelua johti teknisen työn lehtori Jussi Männistö. Nuoret olivat etukäteen saaneet tehdä meille ehdokkaille kysymyksiä, jotka kyllä paneelissa muotoili keskustelun puheenjohtaja. Ryhmiä (ja paneeleita) oli kaksi, joista jälkimmäinen oli aktiivisempi suorien kysymysten esittämisessä. (Nokian Uutisten toimittaja teki tilaisuudesta jutun, mutta harmi kyllä hän oli läsnä vain ensimmäisen ryhmän paneelissa, sillä toisen ryhmän peneelista olisi voinut olla muutakin kirjoitettavaa kuin Vasemmistoliiton ehdokkaan kiroileminen.)

Aiheet käsittelivät tietenkin nuorille tärkeitä asioita, kuten kouluruokailua, välipalaa, opiskelua, nuorisotoimen toimintaa, vapaa-ajan viettoa sekä Nokiareenaa. Keskustelu sai minut miettimään sitä, mikä olisi ensisijainen lääke siihen, että nuoret voisivat paremmin ja saisivat rakennettua itselleen terveen itsetunnon.

Tuli mieleeni vanha totuus siitä, että kaikilla ihmisillä on tarve kuulua johonkin. Jos ei voi kuulua hyvään, niin sitten kuulutaan pahaan. Nuorille olisi järjestettävä erilaisia tilaisuuksia kuulua johonkin hyvään ryhmään, olkoon se sitten luokka, harrastusporukka, kaveriporukka tai perhe. Olennainen osa ryhmään kuulumista on se, että voi tuntea sanoillaan olevan painoarvoa. Jos et saa mielipidettäsi kuuluviin, tulee aika ulkopuolinen olo, vai mitä? On siis tärkeää, että jokainen pääsee omassa porukassaan vaikuttamaan omiin asioihin, päättämään ja osallistumaan.

Nuorisotoimella on Nokialla kolme nuorisotilaa (Linnavuoresta lopetettiin nuorisotila kuluvan vuoden keväänä!), jotka ovat auki muutaman iltana viikossa. Näiden lisäksi kokisin välttämättömänä nuorisokahvilan perustamisen, jotta nuorilla olisi paikka, missä viettää aikaansa vapaamuotoisesti oleillen, sisätiloissa ja aikuisten silmän alla ollen. Myös nettikahvila saattaisi olla hyvä idea tässä valvotussa yhteydessä.

Kaikenkaikkiaan vierailustani toisessa kaupunkimme yläkouluista jäi todella hyvä maku, oli hienoa päästä näkemään nokialaisia tulevaisuuden toivoja. Edes pieni satsaus nuoriin säästäisi varmasti euroja tulevaisuudessa, jotta saamme nuoret varttumaan tyytyväisiksi ja terveiksi aikuisiksi!